Första iPhone-modellen

Den första iPhone-modellen lanserades 9 januari 2007 och var en av de första smarta mobilerna på marknaden. Det var möjligt att peka på skärmen istället för att använda knappar och telefonen kunde användas till mer än att bara ringa med. Du kunde använda olika appar för diverse saker, spela spel, lyssna på musik och så vidare. I Time Magazine utsågs iPhone som årets uppfinning 2007 och det dröjde inte länge innan en uppdaterad version av telefonen släpptes som även hade 3G och GPS. Denna variant hette iPhone 3 GS och blev otroligt populär bland många människor. Det är även föregångaren till den populära iPhone 4 som släpptes i Sverige 30 juli 2010. Det nya operativsystemet möjliggjorde användandet av flera program samtidigt, vilket var något helt nytt. Denna mjukvara kunde även användas på föregångaren iPhone 3 GS men själva multitasking-tekniken fungerade inte.

iPhone-modellerna har alltid några skillnader när de lanseras och ofta handlar det om förbättringar som en bättre kamera, batteritid eller något annat. iPhone använder en mjukvara som de har utvecklat själva och som de kallar för iOS. Detta är ett medvetet val för att inte släppa öppen källkod och för att användare inte ska kunna ändra på för mycket i sina smartphones. Konkurrenter som Samsung och Sony använder Android som mjukvara i sina enheter och den mjukvaran möjliggör filöverföringar utan tredjepartsprogram och ger dig mycket friare händer över lag. Företaget Apple som har skapat iPhone har aldrig varit särskilt sugna på att låta användare ändra för mycket i sina telefoner, utan har istället satsat mer på att utvecklare för apparna ska få friare händer. Många appar kostar även pengar och mycket av intäkterna går till företaget för att de ska kunna driva sin nätbutik som kallas för App Store.

Varför blev den första iPhone-modellen så populär?

En av anledningarna var att telefonen var mer än bara en telefon, samt att den var smidig och liten nog att få plats i din hand. År 2007, då enheten lanserades, var en tid då människor saknade smartphones i sina liv och det var en stor nyhet att lansera en telefon som kunde göra mycket mer än bara ringa och skicka textmeddelanden. Apple hade redan blivit populär tack vare deras iPods som fanns innan iPhone, och detta resulterade också i att kunder var intresserade i nästa stora släpp. iPhone gav även människor möjlighet att ständigt vara uppkopplade mot internet, vilket är något som är vanligt idag och som många inte ens tänker på. iPhone kom också med en väldigt bra kamera inbyggd i enheten, vilken användes flitigt av många. Detta resulterade i att många blev hobbyfotografer på sin fritid. Kompaktkameran blev alltså nästan ett minne blott.

Videosamtal och pekskärm

iPhone gav även sina användare möjlighet att ringa videosamtal, vilket ansågs vara det nya och heta sättet att kommunicera på. Detta var startskottet till något som vi njuter av än idag och kanske även en inspiration till dagens Facebook Live-sändningar. Att kunna se personen som du kommunicerar med enkelt och smidigt utan en klumpig dator var något alldeles nytt och unikt och garanterat något som väldigt många iPhone-användare testade. Den välfungerande pekskärmen i iPhone var också en anledning till dess popularitet och eftersom den fungerade så väl underlättade det vardagen för många användare. Det hade gjorts försök på pekskärmar tidigare men aldrig i samma omfattning som med iPhone, vilket innebar att detta var en helt klart revolutionerande nyhet för smartphones då den lanserades. Många konkurrenter försökte genast återskapa pekskärmens funktionalitet och det var även så flera andra smartphones fick sin början.

Sammanfattning

iPhone var något som skakade om världen ett tag och det med all rätt. Den var fullproppad med teknologi som verkade komma från framtiden och dessutom fungerade allt väldigt väl redan från första början. Även om iPhone 3 GS lanserades ganska snabbt efter den första modellen av iPhone fanns all funktionalitet redan på plats. iPhone var ett steg i rätt riktning för företaget Apple som länge hade kämpat med att hitta sin plats på världsmarknaden. Företagets VD Steve Jobs var den som visade iPhone till världen för första gången och bilden på honom med en av enheterna i handen har blivit ikonisk. iPhone är en del av den moderna världens historia och något som generationer framåt kommer minnas som ett av de mest ambitiösa och omskakande uppfinningar någonsin. Den moderna tidsepoken som vi lever i har påverkats starkt av den första moderna smarta telefonen som fortfarande går under samma namn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *