iPhone 4 och iPhone 4s

Efter att den första mer avancerade modellen av iPhone kom ut på marknaden i form av iPhone 3G och iPhone 3GS började utvecklingen gå ganska fort framåt. Apple tog efter hand fler och fler patent på ny teknologi och design för att hela tiden ligga steget före och hinna före sina konkurrenter. Nästa modell att ta över marknaden blev iPhone 4 och efter hand även iPhone 4s. Denna telefon blev den fjärde generationens iPhone och nu presenterades en del nya funktioner. Apples grundare Steve Jobs menade till exempel att detta var den tunnaste smartphonen som existerade just vid den tidpunkten i utvecklingen. iPhone 4 presenterades i juni år 2010, dock endast i USA, Storbritannien, Japan, Frankrike och Tyskland. Detta var ungefär tre år efter att den första 3G-modellen släpptes på marknaden och kunderna var nu mycket förväntansfulla.

Från och med den 15 juni år 2010 öppnade Apple upp för förbeställningar av iPhone 4 i vissa länder. Detta skulle senare komma att leda till en stor krasch för deras servrar och till slut fick de helt enkelt stänga ner möjligheten att beställa telefonen i förväg eftersom antalet beställningar riskerade att överstiga produktionen. Redan under de första 24 timmarna som iPhone 4 fanns tillgänglig för förbeställning reserverades det över 600 000 telefoner, vilket var rekord för Apple. Detta hade aldrig tidigare hänt med någon av deras produkter. När telefonen sedan äntligen släpptes såldes den i 1,7 miljoner exemplar under de tre första dagarna, vilket var ett tecken på hur stort intresset var, och fortfarande är, för Apples nya modeller som ständigt utvecklas. Denna modell skulle dessutom komma att bli den mest långlivade av alla iPhone-modeller som någonsin släppts.

Funktioner

Den allra största skillnaden på iPhone 4 och dess föregångare iPhone 3G var introduceringen av det nya operativsystemet iOS4 som blev Apples fjärde operativsystem för smartphones. Ramen bestod av rostfritt stål och var som sagt en relativt tunn smartphone för sin tid, vilket Steve Jobs var mycket stolt över. Ramen fungerade även som en antenn, vilket var en smart lösning. När det kom till själva skärmen på iPhone 4 användes en så kallad “Retina Display” som möjliggjorde en mycket högre upplösning än de tidigare versionerna av iPhones. Skärmen hade 326 megapixlar per tum men den var fortfarande av samma storlek som de tidigare skärmarna. I och med iOS4 gick det nu att ta del av funktioner som exempelvis videosamtal via Facetime och chattfunktioner. Denna modell var dessutom den första i sitt slag att inkludera en framåtvänd kamera.

Popularitet och problem

iPhone 4 skulle komma att bli ganska populär bland kunderna och de flesta recensionerna var positiva under en längre tid. Men ett problem uppmärksammades med denna nya form av inbyggd antenn som var tanken att det rostfria skalet skulle bidra med. Kunderna började uppleva problem med täckningen om telefonen hölls på ett speciellt sätt och i vissa positioner tappades täckningen helt och hållet. Detta var ett ganska stort problem men trotts detta fortsatte iPhone 4 att förbli populär ute på marknaden. I vissa underutvecklade länder gick det till och med att köpa en iPhone 4 fram till och med år 2015, vilket är en enormt lång tid för en iPhone-modell att finnas tillgänglig. Från maj år 2011 till och med år 2015 gick det alltså i vissa delar av världen att få tag i en iPhone 4.

iPhone 4s

Den femte generationens iPhone skulle komma att bli iPhone 4s som släpptes kort efter iPhone 4. Denna femte modell av iPhone presenterades den 4 oktober år 2011. Mediebevakningen av iPhone 4s fick en tragisk tvist då Apples grundare och VD Steve Jobs gick bort dagen efter att telefonen presenterades och mycket av bevakningen kom att handla om just detta. Dock fortsatte företaget framåt i Jobs anda och utvecklingen stannade inte av trots att dess grundare inte längre fanns i livet. S:et i iPhone 4s står för “Siri”. Siri var och är en form av intelligent personlig assistent som är inkluderad i telefonen med så kallad AI-teknik, vilken än idag är en del av de iPhone-telefoner som släpps. Siri kan hjälpa användaren med en mängd olika saker endast genom att du pratar med henne. Exempelvis kan hon besvara olika frågor och utföra kommandon på din telefon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *