iPhone 5, iPhone 5s and iPhone 5c

iPhone 5 presenterades den 12 september 2012 och släpptes kort därefter, nämligen den 21 september samma år. Det här är den första modellen av iPhone som är helt utvecklad av Tim Cook som kom att ta över den övergripande rollen för Apple och utvecklingen av dess produkter efter grundaren Steve Jobs bortgång i oktober 2011. Detta är även den sista modellen som setts över av Jobs själv. I och med denna modell togs ett steg framåt vad det gäller designen och iPhone 5 hade ett tunt skal av aluminium och var mycket lättare än sina föregångare. Skärmen var också längre än tidigare med en storlek på 16:9 och var den andra Apple-telefonen som inkluderade den nya Sony-kameran med åtta megapixlar, tidigare var det endast iPhone 4s som hade denna typ av kamera. Nästa steg på Apple-stegen var nu taget.

Den 14 september blev det möjligt att förbeställa Apples iPhone 5 och under de första 24 timmarna såldes mer än 2 miljoner telefoner. I och med detta ökade antalet förbeställningar återigen för den då nyaste modellen av iPhone. Till den största delen var kritiken bra för den här modellen men det fanns dock vissa problem även med denna telefon och det handlade bland annat om att skalet var aningen känsligt och lättstött, vilket ibland ledde till att det lätt gick sönder i kanterna om man exempelvis råkade tappa den. Det fanns även andra problem med kameran. Som exempel upplevde användarna en lila nyans i de foton som togs. Apple slutade ganska snart att producera iPhone 5 och introducerade år 2013 istället dess ersättare iPhone 5s samt iPhone 5c. Därmed blev iPhone 5 den andra mest kortlivade iPhone-modellen någonsin.

iPhone 5s

Den 20 september året därpå, 2013, släpptes den åttonde och nionde generationens iPhone-modeller, nämligen iPhone 5s samt iPhone 5c, vilken var en något billigare telefon än 5s-modellen. På utsidan ser iPhone 5s i stort sätt ut som sin föregångare iPhone 5 men istället för vit och silver eller mörkgrå och svart var färgerna vit och guld och designen stack ut en aning i jämförelse med tidigare modeller. Det var inte bara designen som stack ut utan även hårdvaran på telefonens insida. Den nu var starkt uppgraderad med en 64 bitars processor samt en M7 rörelseprocessor. Något annat som var nytt var hem-knappen som hade utrustats med Touch-ID och så kallad “fingerprint recognition” som alltså kände av om det var rätt fingeravtryck som försökte öppna telefonen. Detta var ett steg i riktningen mot att förstärka säkerheten för iPhone.

Funktioner och mjukvara

Andra funktioner och mjukvara som följde med iPhone 5s var exempelvis AirDrop som möjliggjorde för fildelning mellan iOS-telefoner och Macintosh-datorer genom bluetooth eller WiFi istället för att exempelvis använda sig av e-mail. Användarna fick även tillgång till iTunes-radio, vilken aktiverades med internet, samt att det följde med ett par bra hörlurar till telefonen som kom att kallas för EarPods. iPhone 5s fick en del kritik för vissa saker, till exempel att de hade valt att behålla samma design och storlek på skärmen som på iPhone 5-modellen samt att många uttalade en oro för Touch-ID-teknologin och pekade på säkerhetsproblem i och med detta system. Totalt såldes det 9 miljoner iPhone 5s och iPhone 5c under det två första dagarna efter lanseringen, vilket var rekord för Apple. Därmed blev iPhone 5s den bäst säljande telefonen i USA år 2013.

Iphone 5c

iPhone 5c släpptes alltså samtidigt som 5s-modellen men till ett lägre pris och med en annan design. Iphone 5c hade ett skal av polykarbonat, vilket är en form av mycket stark plats, istället för metall. Runt detta skal av polykarbonat fanns en förstärkning av stål. Telefonen släpptes i flera olika färgval, till exempel blå, gul, grön, rosa och vit och den var dessutom aningen tjockare i designen än de andra iPhone-modellerna. Många kallade den för den mest hållbara iPhone-modellen någonsin. Många kunder tyckte bra om 5c-modellen men en del ansåg att skalet i polykarbonat gjorde att telefonen kändes aningen sämre och inte lika lyxig som de andra modellerna i metall. Den hade heller inte samma mjukvara och teknologi som 5s-modellen men det var inte enormt mycket som skiljde de båda modellerna från varandra. Många ansåg trots detta att iPhone 5c var en flopp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *