iPhone 6, iPhone 6S och iPhone SE

Med iPhone 6 och 6 Plus fortsatte Apple sin rad av mobiltelefonmodeller som gjort succé över hela världen. Den här generationens iPhone lanserades i USA i september 2014, det vill säga precis ett år efter att iPhone 5 släpptes. I slutet av september kom telefonen till Sverige och svenskarna köade för att kunna köpa ett exemplar. Apple släppte sedan modellen 6S och även SE som är en kompakt variant av 6:an. Den nya generationen var efterlängtad och några av de saker som förbättrats var designen, kameran och batteritiden. Telefonmodellen blev en stor succé och sålde i 220 miljoner exemplar. Det gör den till iPhones bäst säljande modell hittills och en av de mest säljande telefonerna genom alla tider.

Apple höll länge fast vid skärmstorleken 3,5 tum. Konsumenterna däremot köpte gärna mobiler med större skärm och Apple tappade på grund av detta marknadsandelar. Det var säkert en av anledningarna till att iPhone 5 hade en skärm som mätte 4 tum. Det räckte dock inte tyckte Apple utan vid lanseringen av iPhone 6 och 6 Plus hade de dragit upp skärmstorleken ytterligare. iPhone 6 fick storlek 4,7 tum på skärmen och 6 Plus var ännu större, hela 5,5 tum. Tjockleken på telefonen var tunnare än iPhone 5 och faktum är att iPhone 6 än idag är Apples tunnaste modell genom tiderna. 6:an hade iOS 8.0 förinstallerat som operativsystem. På grund av den större storleken fick vissa appar anpassas till Apples nya bästsäljande modell.

Egenskaper hos iPhone 6

Med iPhone 6 lanserade Apple sina retina-skärmar. De sades vara i HD och kallades också jonförstärkta. I praktiken innebar det att iPhone 6 kunde ha en upplösning på 1334 x 750 pixlar och 6 Plus i sin tur hade 1920 x 1080 pixlar. Den nya iSight-kameran hade åtta megapixlar, vilket var samma som föregångaren, men enligt Apple skulle den ge bättre kvalitet på bilderna och ha bättre autofokus. Batteritiden var visserligen förbättrad jämfört med tidigare modell men bara med 20 % hos iPhone 6 Plus. En ny processor fanns instoppad i telefonen och denna gång hade en 64-bitars A8-processor använts. Även grafiken var uppdaterad och var uppskattningsvis 50 % bättre i den nya modellen.

6S – kraftfull uppföljare

Lite mer än ett år efter att iPhone 6 lanserades, i oktober 2015, kom Apple ut med två uppgraderade versioner – iPhone 6S och 6S Plus. Dessa modeller är än idag storsäljare för Apple och kallas av vissa för deras flaggskeppstelefoner. I sin lansering var Apple noga med att trycka på den nya funktionen Multi-Touch-gränssnitt. Enligt företaget skulle användarna med hjälp av tryckkänsliga sensorer kunna interagera med sin mobil på helt nya sätt. Förutom tidigare färger lades metallic-färgen roséguld till. Kameran var uppdaterad i 6S och hade tolv megapixlar. Även processorer samt operativsystem var uppgraderade och iOS 9.0 fanns förinstallerat i 6S. Apple hade även jobbat på batteritiden och effektiviserat strömförbrukningen, vilket tillät användarna att ladda sina telefoner mer sällan.

iPhone SE: mindre skärm – lika kraftfull

Apple hade lanserat iPhone 6 med en större skärm därför att de ville matcha konkurrenternas större skärmstorlek. Samtidigt ville de inte missa de konsumenter som tyckte att en skärm på 5,5 var för stort. Med de nya storlekarna tappade Apple nämligen de konsumenter som uppskattat en mindre mobiltelefon. Företaget bestämde sig därför att kombinera det bästa från två världar; prestandan från 6S med storleken och designen från de tidigare modellerna med 4-tums skärm. Inga av funktionerna från 6S ska ha gått förlorade, inte ens kamera eller processor, förutom 3D-touch. Sammanfattningsvis tyckte recensenterna av iPhone SE att det enda som minskat var priset och telefonens storlek. Det var alltså ett bra alternativ för den som ville ha en iPhone i mindre storlek.

Kritik mot iPhone 6, iPhone 6S och SE

Trots att modellerna har gjort stor succé fanns det några problem som användarna upptäckte. De två plastremsor som fanns på baksidan av iPhone 6 gjorde att telefonens annars stilrena design upplevdes som billigare och plasten kunde lätt bli missfärgad. Andra problem med 6:an hade med skärmen att göra. Den gick lätt sönder, låste sig och när man vred på skärmen följde inte tangentbordet med på rätt sätt. Några av de främsta problemen som användare av 6S rapporterade var kortare batteritid än förväntat, väldigt varm Touch ID-hemknapp, telefonen stängde slumpmässigt av sig och problem med GPS-signalen. Många recensenter var väldigt positivt inställda till SE-modellen även om den också hade problem i form av att den inte anslöt till iTunes, kort batteritid och konstanta vibrationer från telefonen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *