iPhone 7 och iPhone 7 Plus

iPhone 7 och iPhone 7 Plus presenterades den 7 september år 2016 och var den tionde generationen av iPhone-telefoner att släppas av företagsjätten Apple. Den 16 september samma år släpptes modellerna till försäljning i USA och inom de närmsta månaderna även i ett flertal olika länder världen över. Bara ett år senare skulle dessa modeller komma att ersättas av de nyare modellerna iPhone 8, iPhone 8 Plus samt iPhone X. Designen på iPhone 7 och 7 Plus liknade dess föregångare iPhone 6 och 6S men nu fanns det andra färgval än vad som fanns tillgängligt på 6S-modellen. iPhone 7 var dessutom mer vatten- och damm-tålig än de tidigare modellerna. Hårdvaran på insidan av telefonen hade också fått en uppgradering i form av chip som bättre stödde system och grafik, vilket gjorde den till en mer högpresterande smartphone.

Många användare ansåg tidigt att iPhone 7 inte riktigt höll måttet när det gällde att introducera en telefon med högre kvalitet och förändringar vad det gällde skärm och annat. De ansåg att det fanns andra smartphones på marknaden som höll en högre kvalitet än vad iPhone 7 gjorde och många användare var besvikna över detta. Det har dividerats fram och tillbaka om hur bra försäljningen egentligen gick för den här modellen och det ryktas om att detta är en den iPhone-modell som har sålts i minst antal exemplar. Faktum är att Apple inte har släppt några försäljningssiffror för iPhone 7. En del av den kritik som många användare uttryckte var att telefonen gav ifrån sig ett väsande ljud när belastningen var hög och att det ibland var stor skillnad i prestanda beroende på vilken variant av modellen som användes.

Funktioner

Det finns tyvärr även en del annan kritik och problem med iPhone 7-modellen och det är att den inte riktigt håller löftet som ges om vatten- och dammtålighet. Tester har visat att högtalarfunktionen försämrats vid exponering av vatten och garantin för telefonen täcker heller inte vattenskador. Hem-knappen har även en annan teknologi på den här modellen och det har använts så kallad capacitive sensing, vilket innebär att du måste nudda knappen med direkt hudkontakt eller en speciell handske för att kunna använda knappen. iPhone 7 har heller inte den vanliga ingången för hörlurar på 3,5 millimeter utan är ersatt med en andra högtalare. Det följde till varje telefon med en adapter till denna ingång samt ett par hörlurar som passade i denna adapter. Adaptern såldes även vid sidan av då den dessutom passade till andra produkter från Apple.

iPhone 7 Plus

Det skiljer som vanligt inte speciellt mycket mellan de olika modellerna på iPhone 7 och 7 Plus. iPhone 7 Plus är större än 7:an och har i och med detta även större batteri. Dock har det rapporterats om att det tar lång tid att ladda batteriet fullt och att det kan ta upp till tre timmar till full laddning, vilket är alldeles för lång tid. iPhone 7 Plus har även en dubbelkamera som en del andra Plus-modeller från iPhone. En av anledningarna till att Apple valde att ta bort 3,5 millimeterjacket för hörlurar var för att uppmuntra till användandet av trådlösa hörlurar men detta ledde till en ganska stor kritik från användarna som tyckte att det fanns brister i och med att det inte gick att använda hörlurarna som följde med telefonen. Det var inte heller möjligt att ladda telefonen samtidigt då samma ingång användes.

Fortsatt kritik

Det kan upplevas som att iPhone 7 fick motta väldigt mycket kritik för att vara en fullt fungerande bra telefon men ju mer tiden går och ju fler modeller som släpps, desto större blir förväntningarna på den nya produkten och att den ska överträffa den föregående. Några kända viktiga skribenter ansåg att det var idiotiskt att ta bort den vanliga standardingången för hörlurar och att användarna inte har efterfrågat detta. De kunde inte förstå varför detta steg togs. Det menades också på att användarna tvingades in i en era av trådlösa produkter som skulle komma att kosta mer för kunden än ett par vanliga hörlurar. Apples vice VD blev till och med hånad på internet för att ha sagt att det krävdes mod för att våga att ta bort denna funktion från iPhone 7-modellerna. Det kan alltså konstateras att just denna iPhone-modell inte var en av Apples bästa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *