iPhone 8 och iPhone 8 Plus

Det är alltid någon speciellt när Apple släpper nya modeller. Intresset från media och konsumenter brukar vara gigantiskt och så var det även när iPhone 8 och iPhone 8 Plus släpptes i september 2017. Telefonen var efterföljare till iPhone 7 och iPhone 7 Plus och avslöjades tillsammans med iPhone X på Apples huvudkontor i San Francisco. Apple berättade om produkterna bara några veckor innan de fanns tillgängliga att köpa för oss konsumenter. Många var väldigt nöjda med sin nya iPhone 8 medan andra kände att Apple kanske hade missat chansen att uppdatera designen. Med modellen befäste Apple sin position som den mobiltillverkare som hade bäst prestanda i sina mobiler. Den största nyheten var kanske ändå att hemknappen försvann från telefonerna. Under 2018 släppte Apple dessutom en ny färgkombination för iPhone 8, röd och svart, för att visa sitt stöd för arbetet mot AIDS.

Skärmen på iPhone 8 är precis som föregångaren en retina-skärm. Nyheten är en True Tone-teknologi som anpassar sig till färgerna i din omgivning. Trots att skärmen inte kan visa HDR-upplösta filmer klarar den att anpassa filmen för att visas. Kameran i iPhone 8 har tolv megapixlar medan kameran på framsidan för till exempel FaceTime har sju megapixlar. Zoomen i baksidans kamera är 10x för digital zoom och 2x för optisk zoom. Förbättringar i hur många rutor som togs per sekund i filmläge hade också gjorts, upp till 240 per sekund i 1080-läge. Recensenterna var många gånger entusiastiska över kameran i iPhone 8 som, även om den på pappret inte ser så annorlunda ut jämfört med iPhone 7, upplevdes ta bättre bilder. Apple hade också gjort bilderna färgmättade, för att anpassa sig till egenskaper hos Samsungs populära mobilkamera.

iPhones processor snabbast på marknaden

IPhone 8 och iPhone 8 Plus kom med den snabbaste processorn hittills för någon av Apples telefoner. A11 Bionic hade försetts med två kärnor som var 25 % snabbare än föregångaren och fyra kärnor som var 70 % snabbare. Processorn var samma för både iPhone 8 och iPhone 8 Plus. Tester visade också att telefonen var mycket snabbare än konkurrenterna. Däremot skilde sig RAM-minnet åt mellan modellerna. iPhone 8 hade ett RAM-minne på 2 GB medan iPhone Plus hade ett 50 % större RAM-minne på 3 GB. Den här skillnaden var dock inget som recensenterna upplevde när de använde till exempel appar. Istället var spekulationen att det extra RAM-minnet som fanns i Plus endast var till för att stödja vissa kameralägen. Vid lansering hade iPhone 8 det nya operativsystemet iOS 11 förinstallerat. Den stödjer även iOS 12 som lanserades i juni 2018.

Fler uppdateringar hos iPhone 8 och iPhone 8 Plus

På grund av att telefonen nu var försedd med en baksida av glas kunde Apple börja använda sig av funktionen att ladda telefonen med hjälp av elektromagnetisk överföring av energi. Många användare av iPhone blev glada över nyheten om att en baksida i glas skulle komma tillbaka, sedan iPhone 4 hade baksidorna alltid varit i aluminium. De menar att det är skönare att hålla i glas än metall. Vissa blev oroliga över att glaset lätt kunde gå sönder men enligt företaget var glaset okrossbart. Användare av iPhone 8 kunde glädja sig åt högtalare som kunde spela ljud till 25 % högre volym. På tal om ljud hade även Siris röst förändrats och bytt ut till en röst som lät mer naturlig. Vissa som utvärderat hur bra Siri förstår oss menar att hon fortfarande hade vissa problem med att utföra alla önskemål.

Kritik mot modellerna

Det nya trådlösa sättet att ladda telefonen som av konsumenterna upplevdes som spännande visade sig vara väldigt långsamt. Dessutom var många missnöjda med att laddningsadaptern som följde med på köpet av telefonen endast var på 5W. Istället fick de betala för att få en laddare med 10 eller 12W. Många användare av iPhone 8 upplevde att telefonen ofta startade om sig eller låste sig. Det här erkände till sist Apple som ett konstruktionsfel och de erbjöd sig att gratis reparera drabbade telefoner. Många som har recenserat iPhone 8 menar att den endast har mindre uppdateringar, inklusive mer eller mindre samma design, jämfört med iPhone 7. Många menar att den i själva verket kunde ha kallats iPhone 7S istället för iPhone 8. Dessutom hamnade telefonen lite i skuggan av iPhone X som lanserades bara några månader senare. Intresset för X-modellen blev stort och många avvaktade att uppgradera sin mobil till den kom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *