iPhone X, iPhone XR, iPhone XS and iPhone XS Max

Den 12 september år 2017 presenterade Apple den nya modellen iPhone X i The Steve Jobs Theatre på Apple Park campus i Kalifornien, USA. Samtidigt som den elfte generationen av iPhones presenterades valde företaget att även presentera modellerna iPhone 8 och iPhone 8 Plus. Den 3 november 2017, på årsdagen av iPhone-seriens 10-årsjubileum, släpptes iPhone X på marknaden. X:et står för den romerska symbolen för nummer 10 och modellen heter alltså “iPhone tio”. I och med denna modell ville Apple visa ett smakprov på vad som väntar i framtiden när det kommer till teknologin och dess utveckling. Ett av de största framstegen är användandet av OLED- skärm, vilket är en typ av organisk plast.

Skalet på iPhone X består av rostfritt stål och glas och går i vitt och svart. Denna modell av iPhone kan du ladda trådlöst, vilket är revolutionerande och smidigt och även något som många har efterfrågat och sett som den del av utvecklingen för nya telefoner. Apple har också valt att ta bort hemknappen och alla andra typer av infattningar, vilket följer tanken som fanns med den här modellen; att den skulle vara fri från alla infattningar. Den har heller ingen så kallad haka, vilket de flesta smartphone-modeller har idag. Det är alltså en enda stor skärm och inget annat som stör den ytan. iPhone X har en lösenordsautentisering som kallas för Face ID, vilket också är helt nytt.

iPhone X och användaren

Face ID är en ny avancerad teknologi som scannar av användarens ansikte och som kan användas för att låsa upp telefonen. Denna teknik kan också användas för att göra så kallade animojis som är en form av animerade emojis just i denna version av iPhone. I och med att iPhone X saknar infattningar bidrar detta till att användaren måste interagera med telefonen på ett annat sätt och detta görs via så kallade swipes där du drar fingret på ett visst sätt över skärmen för att aktivera vissa kommandon. Det ryktas även om att användaren i framtiden inte ens ska behöva röra skärmen, utan att det ska räcka med att röra fingret i luften ovanför skärmen. iPhone X är den hittills dyraste modellen av iPhones.

iPhone XR

Den 12 september 2018 presenterade Tim Cook, VD för Apple, de andra modellerna i iPhone X- serien, nämligen iPhone XR, iPhone XS samt iPhone XS MAX. Av alla X-modeller är iPhone XR den modell med lägst pris och iPhone XR är den tolfte generationen av iPhone-telefoner. Denna telefon har en 6.1 tums LCD-skärm och har samma processor och chip som XS och XS MAX-modellerna. Chipet heter Apple A12 Bionic och Apple menar på att detta är det smartaste chippet som någonsin har byggts in i en smartphone. Den här modellen finns tillgänglig i sex olika färger, vilka är svart, vit, gul, blå, korall och röd. Vissa har kritiserat XR-modellen för att vara ganska dyr med tanke på att den ska vara budgetvarianten av en dyrare modell.

iPhone XS

iPhone XS är i stort sätt identiskt med X-modellen rent designmässigt men har vissa andra funktioner vad det gäller mjukvara och denna modell är aningen mer uppgraderad på den fronten. iPhone XS har en 5,85 tums OLED-skärm och dessutom en kamera med tolv megapixlar samt en med sju megapixlar. XS har dessutom fått ett något mindre batteri än vad den första X-modellen har. Både XS-modellen samt XS MAX-modellen har fått en IP68-rakning vad det gäller vattentålighet och har testats i två meter djupt vatten under 30 minuter. Det har dock rapporterats problem med laddningen från en del användare där problemet ligger i att telefonen inte laddas med sladd om man inte har aktiverat skärmen.

iPhone XS MAX

Det skiljer inte mycket alls mellan iPhone XS och iPhone XS MAX, utan dessa två modeller är i stort sätt identiska förutom storleken på dem. XS MAX är ganska mycket större än XS och har en skärm på 6,5 tum medan XS har en skärm på 5,8 tum. Utöver detta är batteritiden betydligt bättre på XS MAX och dess batteri håller hela 1,5 timme längre än den första X-modellen, vilket är en stor förbättring. Både XS och XS MAX har stöd för så kallad snabbladdning och kan laddas fullt på endast en timme. Många anser att bilden är bättre på både XS och XS MAX än på X-modellen och att även färgåtergivningen är bättre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *