iPhones historia

Det är över ett decennium sedan iPhone tog marknaden med storm. Sedan dess har Apple kontinuerligt kommit med nya modeller. Redan den första iPhonen, som släpptes 2007, blev populär och populariteten har inte avtagit sedan dess. Den smarta iPhonen som Steve Jobs då visade upp hade fokus på gränssnitt och design. Han visste redan då att deras gränssnitt Multi touch låg långt före i utvecklingen i jämförelse med konkurrenterna. När den första iPhonen lanserades var den väldigt revolutionerande och utsågs till årets uppfinning av The Magazine redan samma år. 2008 uppdaterades modellen med 3G-teknik och GPS-system och fick namnet iPhone 3G. Den kom i vitt och svart och kanterna var något kraftigare och rundade.

Nästa uppdatering kom 2009 och den nya versionen gick under namnet iPhone 3GS. De stora nyheterna med denna var att den hade större arbetsminne och kortare nedladdnings- och uppladdningstid. Kameran var förbättrad och hade nu tre megapixlar, autofokus och videoinspelning. iPhone 4 entrade marknaden 2010. De revolutionerande nyheterna med den här modellen var att det gick att multitaska med den då operativsystemet iOS gjorde det möjligt att ha flera program igång samtidigt. iPhone 4 var något mer kantigare i designen än föregångaren och skärmen hade fyra gånger bättre upplösning. Kameran på baksidan av mobilen bestod nu av fem megapixlar och med en kamera på framsidan gick det att filma i HD-kvalitet och ta bilder i VGA-kvalitet. Den kunde även användas för Facetime.

Apple ger sig på en budgetvariant

Efter att iPhone 4S hade kommit året därpå, med uppgraderingar på insidan snarare än på utsidan, släpptes år 2012 iPhone 5. Den kom med det mest avancerade mobilsystemet iOS6, samt med bättre batteritid och snabbare trådlös teknologi än någonsin. Dessutom var prestandan avsevärt förbättrad med sin A6 chip. Den hade även över 200 nya funktioner och en 4-tums retinaskärm. iPhone 5 var revolutionerande och tog snabbt slut hos återförsäljarna i Sverige. 2013 lanserades iPhone 5S och iPhone 5C. 5C kom i flera olika färger och hade liknande funktioner som en iPhone 5. Det här var Apples försök till en budgetvariant, vilket enligt många inte kändes helt rätt med tanke på den höga profil de hade skaffat sig hittills.

iPhone 6 och iPhone 6 Plus

2014 kom iPhone 6 ut på marknaden. Den kom med ett nytt formspråk, det gick att spela in video och den hade en bättre kamera. Den största förändringen var att telefonen hade blivit längre på höjden och uppgraderad med 16:9-formatet som gjorde att den var mer TV- och film-anpassad. Den gamla laddaren byttes dessutom ut mot lightning-standarden. När Apple samma år även släppte iPhone 6 Plus var det delade meningar om den. Storleken på skärmen var ännu större och vissa tyckte att den inte kändes bekväm att hålla i handen. Det gick även rykten om att skärmen böjde sig lätt. Andra tyckte dock att en större skärm var bra, då det gjorde det lättare att se på film.

iPhone 6S, iPhone S Plus och iPhone SE

2015 lanserades iPhone 6S med nya funktioner, till exempel 3D-touch och force touch. Det gjorde det möjligt att få fram olika val på skärmen genom att endast trycka hårdare på skärmen. Efterföljaren iPhone 6S Plus lanserades samma år och hade inga större skillnader från sin föregångare förutom att skärmen var något större och hade bättre bildstabilisator och mer batteritid. Året därpå, 2015, lanserades iPhone SE. Här hade det inte heller skett så många förändringar. Den hade många liknelser med en iPhone 6S tekniskt sett men kom i en förpackning som påminde väldigt mycket om en iPhone 5. Den stora skillnaden var att den hade modernare funktioner och att det gick att välja mellan flera färger.

I väntan på iPhone X

2016 lanserades iPhone 7 och iPhone 7 Plus. Här hade kameran förbättrats avsevärt plus att telefonen hade en betydligt snabbare processor. Designen var mycket lik iPhone 6-modellen. Det mest chockerande var att hörlursuttaget var borta. Hösten 2017 släpptes iPhone 8 och iPhone 8 Plus, vilket för användarna mest blev en väntan på iPhone X. När iPhone X tillslut, bara en månad senare, släpptes blev den snabbt hyllad som den bästa av Apples produkter någonsin. Den hade en fantastisk skärm, en oslagbar prestanda och en batteritid som utan tvekan var godkänd. Dessutom var båda kamerorna i absolut toppklass och det gick att använda Face ID för att låsa upp skärmen. Det som fick många att häpna var dock det höga priset.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *