Minns du iPhone 3G och 3GS?

Intresset kring Apples släpp av nya iPhone-modeller är alltid stort och så har det varit sedan iPhone började säljas i Sverige. Den första generationen av företagets smartphone kom aldrig till Sverige, så 3G var den första modellen som kom att säljas här. Steve Jobs presenterade 3G i San Francisco i juni 2008 och meddelade då att Sverige var ett av 22 utvalda länder där telefonen skulle komma att säljas. Tidigare hade iPhone endast utvecklats för den amerikanska marknaden. När det en månad senare var dags för lansering valde Telia att hålla nattöppet i sina butiker och svenskar köade i dagar för att få tag på en telefon. Den tredje generationens iPhone som döptes till 3GS är egentligen en uppdaterad version av 3G. Den lanserades ungefär ett år efter 3G, i juni 2009. Idag tillverkas inte modellerna längre.

3G fanns att köpa antingen med minne på 8 GB eller 16 GB. Versionen med mindre minne fanns endast i färgen svart, medan den som hade större minne även fanns i vitt. Telia hade exklusiv rätt att sälja iPhone 3G i Sverige. Apple har alltid strävat efter att leda utvecklingen för vad vi kan använda vår smartphone till. Med sin modell 3G introducerade de flera nya egenskaper som vi idag, knappt tio år senare, tar för givna. Många användare var också glada över att kunna använda vilka hörlurar som helst till sin iPhone, tidigare var du tvungen att ha Apples egna. Vid lanseringen av 3G fanns operativsystemet iOS 2.0 förinstallerat. Med den nya versionen introducerades flera nya appar som bland andra App Store, Microsoft Exchange ActiveSync support, Apple’s MobileMe service och pushnotiser för e-mail. Ända upp till iOS 4.2.1 hängde 3G med, därefter gjordes inga operativsystemuppdateringar för modellen.

GPS – en nyhet hos iPhone 3G

Apple hade för första gången installerat GPS i sin iPhone, något vi tar för givet idag. Det var också den första av deras smartphones som var kompatibel med 3G-nät, vilket gav snabbare surfning på internet. När det gäller processor och minne var 3G baserad på i stort sett samma hårdvara som iPhone. Även kameran var samma som hos föregångaren, en 2.0 megapixel utan till exempel blixt, möjlighet att filma video eller autofokus. Däremot kunde användare snart installera appar som tillät kameran att filma. Batteriet på iPhone 3G sades klara 300 timmar i standby-läge. Enligt Apple skulle batteriet också klara sex timmars surfande med WiFi, fem timmar via 3G-nätet eller 25 timmar av att lyssna på ljud, till exempel musik. Batteritiden blev ett problem när iOS 4.0 hade släppts för 3G. Installationen av operativsystemet förkortade batteritiden och gjorde att telefonen blev väldigt varm vid användning.

Uppdatering av 3G till 3GS

När iPhone 3GS lanserades sommaren 2009 blev 3G Apples budgettelefon och såldes till ungefär halva priset. Telefonen hade funnits till salu i USA över en månad innan den kom till Sverige. En av de största skillnaderna mellan 3G och 3GS var hastigheten vid användning av telefonen. Den senare modellen, iPhone 3GS, var dubbelt så snabb som sin föregångare. Det här visade Apple genom att låta olika appar laddas på de två modellerna och mäta skillnaden i laddningstid. Även funktioner som videoinspelning, röststyrning av telefonen och en digital kompass var nyheter. Kameran hade fått bättre upplösning och var nu på 3.0 megapixlar. Förutom videoinspelning som vi nämnde tidigare, hade den nya modellen även autofokus och automacro. Apple påstod även att batteritiden hade blivit längre, framförallt vid användning. I standby gällde fortfarande 300 timmar men vid surf med WiFi räckte det nio timmar och det gick att lyssna på musik i 30 timmar.

Kritik mot iPhone 3G och 3GS

Bara några dagar efter att iPhone 3G hade släppts började rapporter om problem med funktionen hos modellen dyka upp i artiklar och på forum. Användare med bra 3G-täckning hade ändå problem med dålig och svängande mottagning på sin iPhone. Något annat som retade användarna var att samtal ofta bröts, särskilt när de rörde sig från ett område med 3G-täckning till ett där det var GSM-nät. Den långsamma surfen var en annat problem för många. Användarna upplevde inte att den stämde överens med de 3G-hastigheter som utlovats vid släppet av modellen. Apple valde att inte kommentera problemen utan jobbade i tysthet på uppdateringar för att lösa problemen. När 3GS kom fick den kritik för att bli väldigt varm och även missfärgad. På det svarade Apple att de varnade användare för att lämna telefonen i bilen eller i direkt solljus.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *